Ontstaan

Sedert lange jaren waren de vele modelvliegers uit de regio Groot-Heist aangesloten bij verschillende clubs in het Vlaamse land, meestal een half uur of meer rijden van Heist verwijderd. Reeds even lang bestond de wens om in onze regio een club met eigen toppiloten en jonge talenten uit de grond te stampen.

De eerste kantine van MASH - een verbouwd leger voertuig.
De eerste kantine van MASH – een verbouwd leger voertuig.

Gezien de moeilijkheid om een passend en beschikbaar terrein te vinden duurde het nog enkele jaren vooraleer er echt schot in deze plannen kwam. Het was eind 1993, en nadat enkele piloten van deze regio zich voor enkele Europese en Wereldkampioenschappen wisten te kwalificeren dat Erwin Vetters en Frank Lens voor de zoveelste keer tijdens de weekends op terreinen jacht gingen in de omgeving van Heist op den Berg. We hadden namelijk dringend nood aan een oefenterrein om dicht bij huis te kunnen trainen. Na een groot aantal weekends van een kale reis thuis te zijn gekomen kregen we een tip en vonden we een goed gelegen veld ter hoogte van de Wimp. Het eerste lichtpunt was er, echter de aanpalende champignon kweker was zelfs bij een goede fles wijn absoluut niet te vermurwen om zijn tegenstand te vergeten.

We hebben die dag besloten om nooit nog champignon te eten. Wat we ook bedachten, niets hielp. Het feit dat modelvliegen een grote onbekende was in de streek heeft ons toen flink parten gespeeld. Verder zoeken was de boodschap. Tot Erwin en Frank op een zaterdag eens gingen kijken in het straatje langs het Goorhofke. Daar achteraan lag er een prima stuk braak, reeds jaren ongebruikt, ver van de huizen en vrij van enig obstakel.

Dat moest het worden!!!

Er was echter nog een probleem, de weg er naar toe was zo slecht dat ge bijna een kleine auto in de putten kon verstoppen, wat ik dan de volgende zaterdag met Louis de Swert ook heb geprobeerd. Louis was nog een vriend van op de vorige clubs waar we actief waren en we konden hem overtuigen om samen met de anderen onze nek uit te steken om in Heist een club op te richten. Louis had echter de hoop al opgegeven dat we een terrein zouden vinden. Toevallig die dag had hij een tuffer gekocht toen Frank hem belde dat we een terrein gevonden hadden en dat hij eens mee moest gaan kijken. Een héél positief gesprek met de eigenaar en een goede start met de omwonenden was de volgende stap die we vlot hebben genomen, mede doordat we onszelf strenge beperkingen opleggen. Er was ook Rik Verschueren die in deze periode een mini model vliegshow organiseerde op het voetbalveld achter Somedi.

Een zicht op ons veld met de vorige kantine rechts in beeld.
Een zicht op ons veld met de vorige kantine rechts in beeld.

Midden 1994 hadden we ons veld en hebben we met alle geïnteresseerde modelvliegers uit de regio onze eerste vergadering gepland. De VZW MASH werd officieel opgericht en met de vier pioniers een bestuur gevormd. Vele vergaderingen waren nodig voor het regelen van alle administratie. Vliegen kon aanvankelijk alleen met zwevers op ons braakliggend veld. De graspiste kwam er in het najaar met het geld van onze éérste leden, aangevuld met een wat zwaardere bijdrage van de bestuursleden. Het eerste jaar hadden we 25 leden en al snel werd duidelijk dat er meer interesse was dan verwacht.
Om onze hobby verder te promoten en kosten van de eerste jaren terug te verdienen organiseerden we verschillende keren een modelbouw tentoonstelling in zaal de Zwaan. Ook dit was telkens een groot succes en maakte onze club bekend in Heist en omstreken.

We zijn nu een aantal jaren later en vast van plan op de gekozen weg verder te gaan zodat we nog vele jaren van onze hobby in eigen streek kunnen genieten. Verschillende van onze leden hebben de voorbije jaren op nationaal en internationaal vlak een indrukwekkende erelijst verzameld en een uitstekende lichting jongeren komt eraan om de opvolging te verzekeren. Met onze welgemeende dank aan allen die ons gedurende de voorbije jaren hebben gesteund.

Het Bestuur